Hoşgeldiniz %1$s. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
08 Şubat 2012, 16:22:37
Konu Sayısı: 777
Üye Sayısı: 6018
Son üye: aebezer
Suugle Forum  |  Genel  |  Tartışma  |  Modern İslam 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 3
Gönderen Konu: Modern İslam  (Okunma Sayısı 5207 defa)
gymnosomata
Yeni Üye
*

« : 03 Şubat 2006, 23:38:38 »

Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Cüneyt Zapsu'nun eşinin "bir kadın olarak" cuma namazında erkeklerle beraber saf tutması nedense çok fazla tepki çekti. İslamın modernleştirilmesine karşı çıkan bir grup bile oluştu.

Türkler'de kadınla erkeğin beraber ibadet etmesi sadece 1960'larda "Biberiye Tarikatı" ile görülmemiştir. Paganizmde zaten böyle bir uygulama vardı. İslam'ı benimseyen Türkler de bu uygulamayı İslam'a taşıdırlar, aynı zamanda yanlış hatırlamıyorsam Mısır'da da görüldü.

Kuranı Kerim'de ise ibadetle ilgili sınırlara bakıldığında "Namaz" altbaşlığı altında, ibadet etmeye çağırılanlar her seferinde "İman edenler" olarak ifade edilmiş. Bu bağlamda herhangi bir cinsiyet belirtildiğini ben göremedim.

Geçen hafta ise cuma namazını camide kılmak isteyen kadınlar, kar yağarken dışarda namaz kıldılar, çünkü kadınlara ayrılan kısma erkekler yerleştirilmişti.

İslam dini kullanılarak yapılan bu tür ayrımcılıklar açıkçası bana çok saçma geliyor. Neden kadınla erkek aynı safta yer tutmaz? Bu soruyu düşündükçe insanın aklına öncelikle islami kurallar geliyor. Cevap: Kuran'da öyle geçtiği için. Kuran'nın bendeki mealine baktığımda, kadınla erkeğin aynı safta namaz kılması ile ilgili kesin bir bilgi bulamadım. Gazatelerde de genelde farklı yorumlar yapılıyor din alimleri tarafından. Kuran’da belirli bir mantığa oturtulmuştur. Ama geldiği İslami topluma göre anlayışı şekillendiğinden farklı mezheple oluşmuştur. Anlatmak istediğim dinin anlaşılmasının “toplum”a gore değişmesi. Arap toplumunda bu din benimsendiğinde, toplumda kadın ve erkek ilişkileri yüzünden dinin uygulanması değişiklik göstermiştir. Şu an Türkiye’de sosyal bağlamda kadın erkek ilişkileri çok daha farklıdır, yani bir kadınla aynı safta duran bir erkek, normal şartlar altında, sadece onla yanyana durduğu için herhangi bir “abdest bozulması” yaşamaz. Bu yüzden de ben erkekle kadının aynı safta namaz kılmasının neden bu kadar tepki çektiğini anlamıyorum.

(bunu başka bir yerde yazmıştım, altyapı gelişsin diye buraya da aldım)

Alemin kralıymış sarı civcivler, şampiyon olacakmış bordo hamsiler, avrupa fatihiymiş kara fatmalar, alemin tek kralı ultra aslanlar!
ookami
Kaliteli Üye

« Yanıtla #1 : 04 Şubat 2006, 00:51:20 »

tüm bu tartışmaları yersiz buluyorum, herkes dinini istediği gibi yaşayabilmelidir. Benim düşüncem bu tarz gündemlerin türkiye yi asıl ilgilenmesi gerektiği konulardan uyutmasıdır.

Şaraplar, kırık bardakta getirilir, derler..
anlamak için,
kim kadehe meraklı,
kim gerçek şarapsever.
ERoS
Kaliteli Üye

« Yanıtla #2 : 09 Şubat 2006, 16:28:49 »

Çok basit bir şey sormak istiyorum. Ortada bir hakikat var bu zamana, mekana gçre değişir mi? Yoksa zaman, mekan bu hakikate göre mi değişir?

I was uncool before uncool was cool
zeynep
Yeni Üye
*

« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2006, 20:58:01 »

herkes dinini istediği gibi yaşasın bırakın bunlari, inanan inansın inanmayan inanmasın. modern islam vs bunlar kişiden kişiye değişir. bunun içinde aldığı kültür, doğduğu büyüdüğü yer önem taşır. kimseyi sorgulamaya hakkımız yok sanirsam, kim nasil mutluysa öle davransin
gymnosomata
Yeni Üye
*

« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2006, 23:09:28 »

Hakikat dediğin nedir ki onu anlamadım cevap veremiyırum.

Çok basit bir şey sormak istiyorum. Ortada bir hakikat var bu zamana, mekana gçre değişir mi? Yoksa zaman, mekan bu hakikate göre mi değişir?

Alemin kralıymış sarı civcivler, şampiyon olacakmış bordo hamsiler, avrupa fatihiymiş kara fatmalar, alemin tek kralı ultra aslanlar!
ERoS
Kaliteli Üye

« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2006, 16:24:03 »

İslam abi anlamayacak bi şey yok yani. İslamda değişiklik mi olur?

ezberimsin
Yeni Üye
*

« Yanıtla #6 : 09 Mart 2006, 23:05:29 »

modern islam diye birşey yoktur, islam islamdır doğru uygulamak ve de yanlış uygulamak diye bir şey vardır.
gymnosomata
Yeni Üye
*

« Yanıtla #7 : 18 Mart 2006, 14:16:44 »

modern islam ın olmadığını savunuyorsan önce yazıyı okuyup islamın bazı uygulanışlarının tarihte nası deiştiğine bakmaz lazım. okumak lazım yani.

ERoS
Kaliteli Üye

« Yanıtla #8 : 19 Mart 2006, 21:24:57 »

Biz dinin değişmesine karşı duruyoruz sadece savunduğumuz görüş bu. Ama bunu haricinde elbette ki günümüz şartları değiştikçe eskiden karşılaşılmamış sorunlarla karşılaşıyoruz ve bunlara da alimler kıyas metoduyla kendi ilimleri ve akılları sayesinde çözümler bulunuyor. Ama 1400 yıl önce haram olan şey gene haram helal olan gene helal. En basitinden günlük ilişkilerimiz eğer eskisi gibi değil artık bundan sonra kadınlarla gayet rahat oturup kalkabilecez el şakası yapacaz helalin gibi davranacan diyorsan o zaman da islami bilgi konusunda okumak gerek ne doğru ne yanlış öğrenmek için

ezberimsin
Yeni Üye
*

« Yanıtla #9 : 21 Mart 2006, 00:03:56 »

modern islam ın olmadığını savunuyorsan önce yazıyı okuyup islamın bazı uygulanışlarının tarihte nası deiştiğine bakmaz lazım. okumak lazım yani.

değişen islam değil insanlardır. Kuranı Kerim bir çağa değil her çağa uygun bir kitaptır konu insanların nasıl anladığıdır. 100 yıl evvel yaşayan insanla şimdi yaşayan insan bir değil doğal olarak dine bakışlarıda bir değil. Zaten islamı doğru uyglayan bir ulkede yok ne turkiye ne suudi arabistan o yuzden ulkedeki insanların profillerine bakıpta islam şöyle islam böyle demek kimsenin haddine değil. Kuranı açıp okursan anlaşılır neyin ne olduğu. yeteri kadarda okudum bu konuları ayrıca bana bu şekilde bir uyarı yapmana gerek yok. Bu konu hakkındaki son yorumumdu böyle bir platformda ve yazan insanlar konu hakkında yeteri kadar bilgili değilken  bu mevzu tartışılmaz. Herkeze iyi akşamlar
Sayfa: [1] 2 3
« önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: