Hoşgeldiniz %1$s. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
11 Şubat 2012, 04:44:30
Konu Sayısı: 777
Üye Sayısı: 6023
Son üye: dilaraunlu
Suugle Forum  |  Genel  |  Tartışma  |  Türkçe Ezan 0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 [2] 3 4 5 ... 7
Gönderen Konu: Türkçe Ezan  (Okunma Sayısı 5366 defa)
SemiGod
SemiGod
Tecrübeli Üye
**

« Yanıtla #10 : 25 Mayıs 2006, 10:52:46 »

sahsen ben ezan'in toptan kalkmasi taraftariyim dunya uzerinde hic bi ses beni bu kadar rahatsiz ve irite etmiyo dogrusu.  Cheesy
kaan
--K--
Süper Üye

« Yanıtla #11 : 26 Mayıs 2006, 00:38:11 »

Abi bu şekilcilikten öteye gitmez, ne biliyim ezanın hangi amaçla yapıldığı belli (namaza çağrı) ya bunun dili bence türkçe de olabilr arapçada farketmez. Hala Tanrı arapça dua yı mı daha çok sevaba denk görür yoksa Türkçe mi diye tartışılıyor. Abi Allah bütün dillerden anlamıyomu sanki? Ben o kalıpların hiç birini tam desteklemiyorum. Tanrı ile Kulu arasında dille alakasız bir bağ vardır, ne dilin ne söylediklerin seni tanrıyla iletişim kurmanı sağlar. Sadece hislerinle tanrıya ulaşabilirsin. Bana çok mantıklı gelmiyo din konusunda duaların ezanların dillerini tartışmak.

Kendi fikrim herkesin düşüncesine de saygım vrdır.

u.A.
SemiGod
SemiGod
Tecrübeli Üye
**

« Yanıtla #12 : 26 Mayıs 2006, 03:34:24 »

^+1
serdengecti
Kaliteli Üye

« Yanıtla #13 : 27 Mayıs 2006, 01:29:18 »

Abi bu şekilcilikten öteye gitmez, ne biliyim ezanın hangi amaçla yapıldığı belli (namaza çağrı) ya bunun dili bence türkçe de olabilr arapçada farketmez. Hala Tanrı arapça dua yı mı daha çok sevaba denk görür yoksa Türkçe mi diye tartışılıyor. Abi Allah bütün dillerden anlamıyomu sanki? Ben o kalıpların hiç birini tam desteklemiyorum. Tanrı ile Kulu arasında dille alakasız bir bağ vardır, ne dilin ne söylediklerin seni tanrıyla iletişim kurmanı sağlar. Sadece hislerinle tanrıya ulaşabilirsin. Bana çok mantıklı gelmiyo din konusunda duaların ezanların dillerini tartışmak.

Kendi fikrim herkesin düşüncesine de saygım vrdır.
Her şeyiyle katılıyorum, tek bir nokta hariç.. Tartışılmasına karşı çıkman. Senle aynı düşüncedeyim ama farklı düşüncede olanlar hala ve çokça mevcut. Kendince doğruyu bulup, "tartışmak saçma" diye kestirip atmak yanlış bence.
SemiGod
SemiGod
Tecrübeli Üye
**

« Yanıtla #14 : 27 Mayıs 2006, 15:40:04 »

ben tartismak sacma kismini atlamisim.

tartismak sacma degil ama belirli saygi ve terbiye cerceveleri icinde karsimizdakini ve onun fikirlerini asagilamadan tartisabilmek onemli ki bu konuda genelde pek basarisiziz (toplum olarak).  lakin su ana kadar bu baslik altinda bi denyo cikmadi, bu iyi herkes gayet akillica ve mantikli konusuyo (yaziyo:))
kARBOn bAZLı iLKEL yASAm fORMu
Ultra Mega Üye

I’m dead and i can’t reply till I reincarnate.

« Yanıtla #15 : 27 Mayıs 2006, 16:50:25 »

http://www.milliyet.com/2004/12/02/yazar/pulur.html

Tabi sonuçta köşe yazısı ama olayın tarihi üzerine fena değil bence. Tabi ezanın bu biçimde bir zamanlar okunduğu da ilginç ama gerçek.... Tabi ki daha Atatürk yaşıyorken olmuş bunlar.

http://www.milliyet.com/2002/10/02/siyaset/siy08.html

Bu da biraz olayın magazini...

(konu dışı olacak biliyorum ama bu dosyayı indirmiş birisi benim karmamı tekrar sıfıra getirebilir mi? Çünkü güzide kredilerimin (çok yok zaten) eriyip gitmesini izliyorum. Sıfırn üstüne çıkarmaya gedrek yok da bari durumumu koruyayım. Kimi kızdırdımsa artık, adam kastı eksiledi beni Cheesy)

SI VIS PACEM
PARA BELLUM

Onun Bunun Mühendisliği Programı
kaan
--K--
Süper Üye

« Yanıtla #16 : 29 Mayıs 2006, 02:30:16 »

Kusura bakmayın haklısınız. Zaten diğer insanların düşüncelerine saygı duyduğumu belitmiştim. Tekrar özür dilerim tartışmaya açık bir konu.

Ya din ile ilgili bir durum gelir benim hep ve bu durum Da vinci Code filmi ve kitabında vardı. Bu din büyükleri ya da dini sömüren fakat lideri gibi gözüken insanların ihanetleri. Okuyanları ya da izlemiş olanları bilir. Orda Salis diye bir rahip vardı ve Vatikandan gelen emirler doğrultusunda insan öldürüyordu. Fakat en sonunda vurulmadan önce aslında onun başındaki insanın kendine uygun olark seçtiği işleri yaptığını ve bunarın gayet tanrısal amaçlı olmadığı farkedince aslında kurşun gelmeden ölü adam. Ya ben insanların dinlerine çok bağlı olmalarına saygı duyuyorum ve anlayışla karşılıyorum ama onların artık sağdan soldan duyduklarıyla değilde, kendi okuduklarıyla düşündükleriyle yaşadıkları bir din görmek isterim. Din o kadar tartışması yapılabilecek bir iş değildir. İbadeti için ne yer gerekir ne zaman insan gibi ibadetini isteyen ve yapan insandır dinini tam yerine getiren ve buna kimse karışmaz kimse ilişmez. Ama bazı insanlar bunu gösteri haline getirmekten kaçınmıyorlar. Umarım sonumuz İran ın başına gelenlere benzemez.

u.A.
Ultra Mega Üye

« Yanıtla #17 : 29 Mayıs 2006, 03:35:24 »

Konuyu açan olunca farklı yere çekme cesaretini buldum ilk kez. Benim tüm gördüğüm felsefi bir iyi kavramı ile din kavramı arasında çok fark yok ve iyisen otomatik olarak cennetliksin gibi birşey diyor tüm dinler. Ha bir dinde iman herşeye sorgu sualsiz onaylama oluyor ki, o konu sadece biraz gerginlik yaratıyor bende... User Licence End Agreement misali.
Kısaca felsefi iyiyi takip ediyorum ve teolojik iyi yi henüz ahkam kesecek kadar iyi bilmiyorum.
Bu gerginliğimi çözmek için yazın üç büyük dinin kitaplarını -tevrat çok uzun bilmiyorum sabrım yeter mi-, gitayı avestayı ve biraz da genel teolojiyi okumayoı düşünüyorum. (tanıyan bilir bu tür ıvır zıvıra vaktim hep var, hala okumadığıma şaşarım)

SI VIS PACEM
PARA BELLUM

Ultra Mega Üye

« Yanıtla #18 : 29 Mayıs 2006, 03:52:26 »

Bu arada, SPS'te geçen sene anlatmıştı Hakan Erdem, ismi m ile başlıyordu galiba, birisi Mekke'yi haram yani savaş yapılmayacak yer olarak kuruyor, kutsal biri o da... Ondan sonrakiler ise bak komşunun şöyle bir tanrısı varmış, çok memnun kalmışlar getirelim diyip şehri put dolduruyolar. Ama acayip olan Allah isminin bunlardan biri olması. Yani daha çok bir tanrı grubunun başı gibiymiş çok tanrılıyken de; Zeus'un yanında 'Hermes'in işporta bi tanrı kalması gibiymiş diğerleri...
Hatta Allah da EL İLAH YANİ tam tercüme ile the god oluyormuş.(Arapça bilen düzeltsin- Kureyş bilen daha doğrusu)
Yani bence Tanrı da pek ala kullanılabilir ama dediğim gibi henüz yeterince bildiğimden emin değilim teolojiyi falan...

SI VIS PACEM
PARA BELLUM

kaan
--K--
Süper Üye

« Yanıtla #19 : 29 Mayıs 2006, 16:16:48 »

Ya bizim lisede bize incil ve tevrat getirerek okumamızı söyleyen, bi açıdan bakılarak bi yere varamayacağımızı çok iyi bilen kendi dinini de çok iyi bilen din kültür hocamı, ki baş müdür yardımcısıydı kendisi, çok sevgilye anıyorum. Bugün bir incil ya da tevrat okusak da karşılaştırsak denildiğinde, mel'un ne demektir o, haşa Kur'an varken diyen zihniyeti de kınamak istiyorum. Ben sadece onlarında kutsal kitap olduğunu değişmeye uğramış oldukları halde aynı şekilde tanrı tarafından gönderildiklerini hatırlatıp bir insanı dinine göre yargılamanın çok manalı olmadığını söylemek istiyorum.

u.A.
Sayfa: 1 [2] 3 4 5 ... 7
« önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: